کتاب دایرهالمعارف انرژیهای تجدیدپذیر، پایداری و محیط زیست، (Encyclopedia of Renewable Energy, Sustainability and the Environment) اثر دکتر محمدرضا رحیمپور، استاد بخش مهندسی شیمی دانشگاه شیراز، توسط انتشارات بینالمللی الزویر Elsevier چاپ و منتشر شد.
این کتاب، یک مجموعه چهار جلدی است که در بیش از 4هزار صفحه به طور جامع به بررسی تمامی منابع انرژی تجدیدپذیر، از جمله باد، خورشید، آب، زیستتوده، و انرژی زمینگرمایی میپردازد.
این کتاب که از نخستین دایرهالمعارفهای بینالمللی در زمینه مهندسی چاپشده در ایران به شمار میرود، علاوه بر پوشش وسیع منابع انرژی تجدیدپذیر در سطح بنیادی، به بررسی بهرهبرداری و کاربردهای ایدهآل هر منبع میپردازد و آنها را از دیدگاههای زیستمحیطی و اقتصادی بررسی میکند.
کتاب دایرهالمعارف انرژیهای تجدیدپذیر، پایداری و محیط زیست، به عنوان یک مقدمه ایدهآل برای هر منبع انرژی تجدیدپذیر برای دانشجویان میباشد و به آنها امکان میدهد تا درباره هر یک از صورتهای انرژی به طور عمیقتری مطالعه کنند و به بررسی موضوعات مرتبط بپردازند.
اساتید، پژوهشگران و متخصصان صنعت نیز از این مرجع جامع بهرهمند خواهند شد. این دایرهالمعارف تمامی فناوریهای انرژی تجدیدپذیر را در یک منبع جامع پوشش میدهد و فرآیندهای مرتبط با انرژیهای تجدیدپذیر را، از تولید تا استفاده، به تفصیل شرح میدهد. همچنین چالشهای اقتصادی مرتبط با اجرای هر نوع انرژی تجدیدپذیر را ارزیابی میکند و به چالشهای جایگزینی سوختهای فسیلی با انرژیهای تجدیدپذیر و تاثیرات زیستمحیطی هر یک از آنها میپردازد.
این دایرهالمعارف شامل 9 بخش است که هر کدام به یک جنبه مهم از انرژیهای تجدیدپذیر و پایداری اختصاص یافته است:
بخش 1: منابع انرژی و توسعه پایدار
بخش 2: زیستانرژی
بخش 3: انرژی زمینگرمایی
بخش 4: انرژی خورشیدی و فتوولتائیک
بخش 5: نیروی آب و انرژیهای دریایی
بخش 6: انرژی بادی
بخش 7: کاربردها و استفادههای انرژیهای تجدیدپذیر
بخش 8: منابع پیشرفته انرژیهای تجدیدپذیر
بخش 9: جذب و ذخیرهسازی کربن
این دایرهالمعارف با همکاری سه نفر از پژوهشگران ایرانی و چهار نفر از پژوهشگران غیر ایرانی از کشورهای استرالیا، آمریکا و هند به عنوان سردبیر بخشها، تدوین شده است.
فرآیند تدوین این دایرهالمعارف با چالشهایی نظیر هماهنگی بینالمللی و یکپارچهسازی نظرات پژوهشگران از فرهنگها و زمینههای علمی مختلف همراه بوده است. همچنین، بررسی جامع و دقیق فرآیندها و تکنولوژیهای متعدد انرژیهای تجدیدپذیر و ارزیابی تأثیرات زیستمحیطی و اقتصادی آنها نیازمند تلاش و همت بالایی بود که در این مرجع به خوبی به نمایش درآمده است.
این دایرهالمعارف، به عنوان یکی از اولین دایرهالمعارفهای جامع چاپشده در ایران، گواهی بر تلاش جمعی برای دستیابی به آیندهای پایدار و مقاوم برای نسلهای آینده است. امید داریم که این دایرهالمعارف به عنوان منبعی ارزشمند عمل کند و کنجکاوی را برانگیزد، گفتوگوها را تقویت کند و اقدامات جهانی برای دستیابی به انرژی پاک و تجدیدپذیر را تسریع نماید.