بهگزارش روابطعمومی دانشگاه شیراز، آیین گرامیداشت هفته پژوهش و فناوری در دانشکده کشاورزی با شعار «پژوهش، بذر پیشرفت کشاورزی» برگزار شد.
طی مراسمی که روز دوم دیماه، در سالن سیدجمالالدین اسدآبادی دانشکده کشاورزی با حضور دکتر مؤذنی، رئیس دانشگاه، دکتر حفیظی، معاون پژوهشی دانشگاه و جمعی از مدیران این معاونت، رئیس دانشکده کشاورزی و اعضای هیئتعلمی و دانشجویان این دانشکده برگزار شد، از برترینهای حوزه پژوهش در این دانشکده نیز تقدیر شد.
دکتر حمیدرضا پورقاسمی، معاون پژوهشی دانشکده کشاورزی در این مراسم گزارشی از سهم این دانشکده در پژوهش دانشگاه ارائه داد و گفت: براساس گزارشهای مؤسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC) بهطور کلی حدود 9درصد انتشارات علمی ایران در پایگاه اسکوپوس درسال های 2014-2023 متعلق به حوزهی کشاورزی بوده و کشور ایران جایگاه 15 دنیا را در این حوزه به خود اختصاص داده است که در این بین، دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز رتبه 5 کشور را براساس تعداد انتشارات به خود اختصاص داده است.
وی افزود: براساس رتبهبندیهای موضوعی مختلف ازقبیل رتبهبندی ISC، تایمز، کیو.اس، شانگهای و USNews در سال 2024، دانشکدهی کشاورزی دانشگاه شیراز همواره جایگاههای 2 تا 5 را در کشور داشته است. بهطور متوسط حدود 20درصد تولیدات علمی/انتشارات دانشگاه شیراز مربوط به حوزهی کشاورزی بوده و از این نظ، جایگاه اول پژوهش را در بین دانشکدههای دانشگاه شیراز با 100عضو هیئتعلمی فعال و بازنشسته دارد.
بهگفتهی معاون پژوهشی دانشکده کشاورزی، مطابق با تحلیلهای انجام شده امتیاز کلی گرنتهای پژوهشی دانشکده کشاورزی در سالهای 1402 و 1403 افزایش قابل توجهی داشته که حدود 20درصد امتیاز کل گرنت پژوهشی دانشکده متعلق به بانوان و بازنشستگان است. تعداد مقالات منتشرشده دانشکده کشاورزی در سال 1403 با کیفیت بالا (Q1) در دو پایگاه SJR و JCR، 127 مقاله، تعداد مقالات TOP10%، 36 و تعداد مقالات TOP1%، 3 مقاله است.
وی افزود: دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز نقش برجستهای را در بین دانشمندان یکدرصد و دودرصد پراستناد سالانه دانشگاه شیراز دارد و براساس گزارشهای موجود در سال 2024، به ترتیب 35 و 10 درصد دانشمندان برجسته کل دانشگاه را به خود اختصاص داده است. بنابراین، دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز در سال 1403 با رشد در شاخصهای مختلف پژوهشی، تولید علم و فناوری و همچنین افزایش مسئولیتهای اجتماعی، نقش مهمی در پیشرفت علمی و فناورانه در دانشگاه شیراز ایفا کرده است.
دکتر پورقاسمی در بخش دیگری از سخنان خود به ظرفیتها و امکانات این دانشکده کشاورزی برای خدمت به جامعه اشاره کرد و گفت: دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز با داشتن بخشهای تخصصی متنوع شامل 11 بخش آموزشی، پژوهشکده بیوتکنولوژی، چهار مرکز پژوهشی و سه قطب علمی نقش بسزایی در راستای نیازهای علمی و پژوهشی استان فارس و جنوب کشور داشته و خواهد داشت که از ان جمله میتوان به اجرای طرحهای کاربردی مرتبط با کشاورزی و منابع طبیعی با تأکید بر مشکلات منطقهای؛ ارائه دورههای آموزشی کوتاهمدت برای کشاورزان و متخصصان در زمینههای مختلف کشاورزی؛ توسعه فناوریهای نوین کشاورزی و انتقال آن به جامعه محلی اشاره کرد.
وی به زیرساختهای پیشرفته این دانشکده ازجمله آزمایشگاههای مجهز و مزارع تحقیقاتی اشاره کرد و گفت: فراهم کردن امکانات آزمایشگاهی پیشرفته برای پژوهش و توسعه و استفاده از مزارع آموزشی برای انجام تحقیقات کاربردی و ارائه راهحلهای عملی ازجمله خدمات این دانشکده است.
استاد دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز با اشاره به موضوع تعامل با صنعت و مسئولیت اجتماعی گفت: همکاری با شرکتها و سازمانهای مرتبط برای حل مسائل کشاورزی و زیستمحیطی و اجرای طرحهای حمایتی برای کشاورزان محلی و بهبود معیشت آنان ازجمله مسؤولیتهای اجتماعی این دانشکده است. بنابراین، دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز با بهرهگیری از ظرفیتهای علمی، پژوهشی، آموزشی و فناورانه خود، نقش مؤثری در ارتقای کشاورزی منطقهای و ملی ایفا میکند. این دانشکده با تمرکز بر نیازهای محلی و جنوب کشور، زمینهساز توسعه پایدار و افزایش بهرهوری کشاورزی است.
معاون پژوهشی دانشکده کشاورزی در پایان انتظارات و خواستههای اعضای دانشگده کشاورزی را هم مطرح کرد و گفت: تأمین منابع مالی پایدار برای طرحهای پژوهشی و فناورانه و بهبود زیرساختها برای ارتقای آزمایشگاهها، مزارع تحقیقاتی، و تجهیزات پژوهشی پیشرفته ازجمله انتظارات ماست.
وی ادامه داد: تسهیل همکاریها برای تقویت ارتباطات بین دانشگاه و صنعت و حمایت از ایجاد قراردادهای تحقیقاتی با بخشهای صنعتی و کشاورزی؛ ایجاد شبکههای منطقهای، پشتیبانی از فناوری و نوآوری، حمایت از تجاریسازی فناوریها، تشویق به نوآوری و ارائه مشوقهایی برای پژوهشگران و دانشجویان برای توسعه ایدههای نوآورانه، سرمایهگذاری در آموزش کشاورزی بهمنظور حمایت از برگزاری کارگاهها و دورههای آموزشی برای کشاورزان و بهرهبرداران محلی و ترویج دانش و فناوری ازجمله خواستههای خانواده بزرگ دانشکد هکشاورزی است و انتظار میرود با حمایتهای بیشتر مسئولان استانی و کشوری، این دستاوردها گسترش یابد و به تأثیرگذاری بیشتری در سطح ملی و بینالمللی دست یابد.
گفتنی است، در حاشیهی این رویداد غرفههایی از دستاوردهای شرکتهای دانشبنیان و انجمنهای علمی وابسته به دانشکده کشاورزی نیز برای ارائه دستاوردهای پژوهشی برپا شد.
گزارش تصویری